niedziela, 7 października 2012

Z serii: Duszek w kuchni - Ciasto marchewkowe!

Cześć!
Mam dzisiaj dla Was coś innego, niż paznokcie, makijaż i kosmetyki. Mianowicie, mój przepis na moje ulubione ciasto marchewkowe. Uwielbiam siedzieć w kuchni i gotować, wczoraj odkryłam, że pieczenie ciast sprawia mi równie wielką przyjemność.


Za co lubię ciasto marchewkowe? Zacznijmy od tego, że jest bardzo zdrowe - ma mało cukru i zawiera warzywa i owoce. Ni jest tuczące, stosowane w dietach (wtedy ilość cukru jest naprawdę ograniczona).
Bez problemu możemy cieszyć się smakiem i figurą :)
Sam jest bardzo specyficzny - jeśli lubimy piernik, to ciasto również nam przypadnie do gustu. Dlaczego specyficzny? A dlatego, że mamy połączenie goryczy piernika i cynamonu ze słodyczą marchewki.
Dużo osób może powiedzieć " Marchewka i ciasto? Fuuu!". A nieprawda, smak marchewki jest naprawde inny :)

A teraz mój przepis :

Składniki:

2 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
pół szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru wanilinowego
ulubione bakalie
pół łyżeczki soli

  • Na początku trzemy naszą marchewkę na tarce o drobnych oczkach. 
  •  Kroimy nasze bakalie w kostkę (u mnie były to suszone śliwki i gruszki )
  •  Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • W osobnej miseczce mieszamy mąkę, sół, proszek do pieczenia oraz sodę.

  • Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, pilnujący by cukier był totalnie roztarty.
  • Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo olej, ciągle miksując.
  • Stopniowo dodajemy przygotowaną mąkę, cynamon i przyprawę do piernika.


  • Na koniec dodajemy marchewkę i bakalie.

  • Masę wlewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 45-55 minut, sprawdzając patyczkiem.
  • Na koniec najlepiej posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą 


To tyle :)


Jadłyście kiedyś takie ciasto?
Lubicie je?